Wykonanie
Pieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z
mięsem lub
rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki.Składniki:2
ziemniaki2
marchewki2
pietruszki2
burakimarynata:150 ml
oleju2 łyżki
octu balsamicznego1 - 2 łyżki
soku z cytryny½ łyżki
miodu½ łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
kolendrysólpieprzWykonanie:Warzywa obrać i umyć.
Marchew i
pietruszkę pokroić w słupki,
ziemniaki i
buraki w półkrążki.
Rozmaryn i
kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić
buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez godzinę, lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać warzywa.