ßßß Cookit - przepis na pankejki kokosowe

pankejki kokosowe

nazwa

Wykonanie

14 Sie pankejki kokosowe
Ostatnio odkryłam, że mój przepis na najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie jest jednym z 3 najchętniej czytanych na blogu! Niesamowicie się cieszę, że jest wśród nas tylu pankejkomaniaków. Z tej okazji, może czas na coś nowego? Do dobrze znanego przepisu wprowadziłam niewielkie zmiany – powstały równie pyszne pankejki kokosowe, polecam, nie tylko na niedzielne śniadanie :)
(ok 12-14 szt)
1 szklanka MĄKI (użyłam jasnej orkiszowej – można zastąpić ją mieszanką mąk bezglutenowych)
1/2 szklanki MĄKI KOKOSOWEJ lub ZMIELONYCH WIÓRKÓW KOKOSOWYCH (ew innej mąki)
1/2 szklanki MAŚLANKI
2/3 szklanki MLEKA KOKOSOWEGO
1 JAJKO
1 łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA i SODY
1 łyżka ROZPUSZCZONEGO MASŁA / OLEJ KOKOSOWY (plus opcjonalnie do smażenia)
MIÓD (do smaku)
szczypta SOLI
DO PODANIA (przykładowo):
ULUBIONE OWOCE SEZONOWE lub DŻEM
WIÓRKI KOKOSOWE
KOKOSOWA BITA ŚMIETANKA
JOGURT NATURALNY
MIÓD/SYROP KLONOWY/SYROP Z AGAWY
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Do miski wbijamy jajko i lekko roztrzepujemy. Dodajemy maślankę, mleczko kokosowe, sól, proszek, sodę, masło, i ew miód. Roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy mąki cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Masę odstawiamy na kilka minut.
Smażymy pankejki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej cienko masłem (lub bez tłuszczu – jeśli mamy dobrą nieprzywierającą patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).
Przed podaniem polewamy dodatkami . Smacznego! :)
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
fit pankejki bananowo-twarożkowe
najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie
omletonaleśnik z czereśniami i waniliowym serkiem
Źródło:http://thefoodtime.com/pankejki-kokosowe