Wykonanie
14 Sie pankejki
kokosoweOstatnio odkryłam, że mój przepis na najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie jest jednym z 3 najchętniej czytanych na blogu! Niesamowicie się cieszę, że jest wśród nas tylu pankejkomaniaków. Z tej okazji, może czas na coś nowego? Do dobrze znanego przepisu wprowadziłam niewielkie zmiany – powstały równie pyszne pankejki
kokosowe, polecam, nie tylko na niedzielne śniadanie :)(ok 12-14 szt)1 szklanka
MĄKI (użyłam jasnej orkiszowej – można zastąpić ją mieszanką mąk bezglutenowych)1/2 szklanki
MĄKI KOKOSOWEJ lub ZMIELONYCH
WIÓRKÓW KOKOSOWYCH (ew innej
mąki)1/2 szklanki
MAŚLANKI2/3 szklanki
MLEKA KOKOSOWEGO1
JAJKO1 łyżeczka
PROSZKU DO PIECZENIA i
SODY1 łyżka ROZPUSZCZONEGO MASŁA /
OLEJ KOKOSOWY (plus opcjonalnie do smażenia)
MIÓD (do smaku)szczypta
SOLIDO PODANIA (przykładowo):ULUBIONE
OWOCE SEZONOWE lub
DŻEMWIÓRKI KOKOSOWEKOKOSOWA
BITA ŚMIETANKAJOGURT NATURALNYMIÓD/SYROP KLONOWY/SYROP Z AGAWYnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Do miski wbijamy
jajko i lekko roztrzepujemy. Dodajemy
maślankę,
mleczko kokosowe,
sól, proszek,
sodę,
masło, i ew
miód. Roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy
mąki cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej
śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Masę odstawiamy na kilka minut.Smażymy pankejki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej cienko
masłem (lub bez tłuszczu – jeśli mamy dobrą nieprzywierającą patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).Przed podaniem polewamy dodatkami . Smacznego! :)
błyskawiczny puszysty omlet z
bananemfit pankejki
bananowo-
twarożkowenajlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie
omletonaleśnik z
czereśniami i
waniliowym serkiem