Wykonanie
Są to amerykańskie naleśniki.W stanach Pancakes jadane są na śniadanie, i jest to nie co grubszy placek. Zawierają
jajka,
mąkę,środek spulchniający i u mnie
maślankę.Podawane są z różnymi dodatkami:
jagodami,
truskawkami,
bananami,
jabłkami,kawałkami
czekolady,
sera.Można dodać substancje aromatyczne,takie jak
cynamon,ekstrakt
waniliowy.Pancakes można polać
syropem klonowym,
miodem,posypać
cukrem pudrem, z
dżemem lub
bitą śmietaną itp.Składniki:1 i 1/2
mąki,1 łyżeczka
sody,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżki
miodu,1/4 szklanka
oleju,1 i 1/2 szklanka
maślanki,2 małe
jaja ( roztrzepane)można dodać ekstrakt
waniliowy,
Wykonanie:
Mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
miód,
olej,
maślankę,ekstrakt (jeśli używasz) wsyp do miski.Wymieszaj. Teraz dodaj
jajka,wcześniej roztrzepane w oddzielnej misce.Wszystko razem dokładnie wymieszaj trzepaczką,niezbyt długo.
Ciasto na pancakes odstawić na 6 godzin. A najlepiej zrobić je wieczorem i odstawić na całą noc,wtedy ciasto będzie pulchniejsze,a na rano będzie gotowe ( właśnie tak zrobiłam).
Rano gotowe ciasto ,wymieszać i smażyć na
oliwie,na średnim ogniu, z obu stron.Przewracamy je ,kiedy sie pojawią na wierzchu bąbelki.Usmażone pancakes polewamy
syropem klonowym i
jagodami.Tak jak napisałam wcześniej można użyć innych dodatków,jeśli tych nie posiadamy.
Enjoy your meal!