ßßß Cookit - przepis na chrupiące ciasteczka owsiano-migdałowe z solą morską (bez mąki)

chrupiące ciasteczka owsiano-migdałowe z solą morską (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Te ciastkamigdałowe, cienkie, porządnie chrupią. Spisują się na medal! Bazują na płatkach owsianych i mielonych migdałach, więc zero glutenu i zero mąki! Dodatek gorzkiej czekolady i grubo mielonej soli morskiej na wierzchu podkreślają słodycz i wynoszą je na całkiem nowy ciastkowy poziom!
1 i 1/2 szklanki PŁATKÓW OWSIANYCH
1/2 szklanki MIGDAŁÓW
3/4 szklanki BRĄZOWEGO CUKRU
1 JAJKO (lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)
100g MIĘKKIEGO MASŁA / 1/2 szklanki OLEJU KOKOSOWEGO (nierozpuszczonego!)
1/3 szklanki MASŁA MIGDAŁOWEGO lub ORZECHOWEGO
AROMAT WANILIOWY/MIGDAŁOWY (opcjonalnie)
SZCZYPTA SOLI
DODATKOWO:
GRUBO MIELONA SÓL (do posypania)
GORZKA CZEKOLADA, ROZPUSZCZONA (do polania ciastek po upieczeniu)
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
Płatki, migdały i cukier i sól umieszczamy w blenderze i blendujemy na proszek. Dodajemy masło/olej, masło orzechowe i jajko/siemię i ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy solą. Gotowe!
batoniki zbożowo-orzechowe
ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Źródło:http://thefoodtime.com/chrupiace-ciasteczka-owsiano-migdalowe-bez-maki