Te ciastka – migdałowe, cienkie, porządnie chrupią. Spisują się na medal! Bazują na płatkach owsianych i mielonych migdałach, więc zero glutenu i zeromąki! Dodatek gorzkiej czekolady i grubo mielonej soli morskiej na wierzchu podkreślają słodycz i wynoszą je na całkiem nowy ciastkowy poziom!1 i 1/2 szklanki PŁATKÓW OWSIANYCH1/2 szklanki MIGDAŁÓW3/4 szklanki BRĄZOWEGO CUKRU1 JAJKO (lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody)100g MIĘKKIEGO MASŁA / 1/2 szklanki OLEJUKOKOSOWEGO (nierozpuszczonego!)1/3 szklanki MASŁA MIGDAŁOWEGO lub ORZECHOWEGOAROMAT WANILIOWY/MIGDAŁOWY (opcjonalnie)SZCZYPTA SOLIDODATKOWO:GRUBO MIELONA SÓL (do posypania)GORZKA CZEKOLADA, ROZPUSZCZONA (do polania ciastek po upieczeniu)nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 190*C.Płatki, migdały i cukier i sól umieszczamy w blenderze i blendujemy na proszek. Dodajemy masło/olej, masło orzechowe i jajko/siemię i ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy solą. Gotowe!batoniki zbożowo-orzechoweciasteczkamarchewkowo-kokosowe