ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy wegański Mazurek orzechowo-czekoladowy

Bezglutenowy wegański Mazurek orzechowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc. Czas słynnych mazurków . Robię ich różne wersje. Te zdrowe i czasem te mniej... No cóż.. w Święta można poszaleć i zjeść coś słodkiego, czego zazwyczaj nie jadamy. Dziś, szalony jak na nasz blog, wegański i bezglutenowy mazurek orzechowo-czekoladowy .
Najpyszniejszy wegański mazurek, jaki jadłam. Wytrawne nadzienie z gorzkiej czekolady wspaniale łączy się ze słodyczą polewy karmelowej i chrupiącymi orzechami . To najmniej zdrowa wersja mazurka znajdująca się na naszym blogu, jednak w Święta można poszaleć. Jesteśmy orędownikami zdrowej diety, ale nie jedzeniowymi terrorystami. :p
Ten orzechowo-czekoladowy mazurek, pomimo, że zawiera cukier, przemyca także masę zdrowych składników, jakimi jest gorzka czekolada czy duża ilość orzechów . Jest też w całości wegański i bezglutenowy . Widzicie, nie jest tak źle. A jak pysznie... :p
wega ński
(blaszka ok. 20x20 cm)
spód:
- 2/3 szklanki migdałów (najlepiej blanszowanych)
- 100 ml syropu z agawy
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki gryczanej
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
- 1-2 krople esencji migdałowej
- szczypta soli
Migdały mielę na mąkę. Do migdałów dodają mąkę, sól i wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam w jednolitą masę.
Wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiam ciastem, nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę 25-30 min.
masa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady - koniecznie dobrej jakości
- 150 ml śmietany sojowej (można użyć innej roślinnej)
- szczypta cynamonu
- do posypania: 1 i 1/2 szklanki mieszanki orzechów (u mnie laskowe, włoskie, nerkowce i migdały)
Śmietankę wlewam do małego garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję połamaną na kawałki czekoladę i zdejmuję garnek z palnika. Po minucie mieszam śmietankę z czekoladą do uzyskania gładkiej masy. Dodaję szczyptę cynamonu i ponownie dokładnie mieszam.
Gotową masę czekoladową wykładam na upieczony, ostudzony spód i układam na niej orzechy.
polewa karmelowa:
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 150 ml śmietanki sojowej (można użyć innej roślinnej)
W rondelku rozgrzewam wodę. Dodaję cukier i całość stawiam na dość wysokim ogniu. Czekam, aż cukier się rozpuści i osiągnie intensywny kolor (nie mieszam!). Najlepiej sprawdzać to za pomocą termometru kuchennego - masa ma osiągnąć nie więcej niż 170 st. C.
Zdejmuję patelnię z ognia i cały czas mieszając dodaję olej i śmietanę. Mieszam do całkowitego połączenia i ponownie stawiam całość na ogień. Gotuję jeszcze 2-3 min lub dłużej, jeśli chcę osiągnąć gęstszą masę.
Kiedy wszystko się połączy, wylewam gotową polewę na orzechy. Tak przygotowanego mazurka odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/04/bezglutenowy-mazurek-orzechowo.html