ßßß
Brzoskwiniowy sernik na zimno z malinami to kontynuacja pysznej letniej serii deserów pod znakiem 'Melba' (znacie już tort bezowa Melba). Delikatny biszkoptowy spód, masa serowa z dodatkiem pieczonych słodziutkich brzoskwiń i efektowne wykończenie w postaci galaretki z owocami. Doskonały deser na upały :-).Składniki na spód:100 g podłużnych biszkoptówFormę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), następnie biszkoptami, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.Składniki na masę serową:500 g dojrzałych brzoskwiń2 łyżki mioduświeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny250 g serka mascarpone, schłodzonego250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonejcukier puder - tylko do smaku, nie jest koniecznyBrzoskwinie odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze, polać miodem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do miękkości owoców (czas może być dłuższy lub krótszy - zależy od stopnia dojrzałości brzoskwiń). Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć.Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej wody (ok. 2 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut.Galaretkę brzoskwiniową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić).W misie miksera umieścić mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree brzoskwiniowe i zmiksować do połączenia. Dodać galaretkę i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać (lub można go dodać wcześniej, do brzoskwiń, jeśli nie są bardzo słodkie).Przygotowaną masę serową natychmiast przelać na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej.Ponadto:1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w półksiężyce200 g malinGalaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Owoce poukładać na wierzchu stężałej masy serowej, zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).