Wykonanie
Czekoladowe ciasto i mus malinowy - taki duet w sezonie na
maliny trzeba przygotować choć raz :-). Duża, familijna porcja ciasta w postaci zgrabnej kostki. Ciasto jest zdominowane przez smak
czekolady (to ciasto dla czekoholików!), wybierzmy więc
czekoladę dobrej jakości.
Maliny idealnie przełamują smak ciasta. Ciasto najlepiej się spisze na wszelkie imprezy, również te pod chmurką - to wiele porcji pysznego deseru. Klasyka, która nie może się znudzić!Składniki na ciasto
czekoladowe:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
masła80 g
gorzkiej czekolady, posiekanej2/3 szklanki
kakao3 duże
jajka1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane
kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości. Dodać ekstrakt z
wanilii, ubijając dalej. Dodać masę
czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Wysoką formę prostokątną o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.Składniki na mus malinowy:650 g
malin, świeżych lub mrożonych3 łyżki
cukru1 opakowanie
galaretki malinowej (na 500 ml
wody)470 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej200 g
malin, świeżych lub mrożonych - dodatkowo, jako dodatek do musu
Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka – nie będą potrzebne.
Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z
malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Dodać 200 g dodatkowych
malin i delikatnie wymieszać. Warstwę musu
malinowego wylać na wystudzone ciasto
czekoladowe. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem ozdobić sosem
czekoladowym i
porwanymi na cząstki
malinami.30 ml
śmietany kremówki 36%30 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, posiekanejOba składniki umieścić w małym garnuszku na minimalnym palniku, lekko podgrzać, do roztopienia się
czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub do woreczka), odciąć róg i ozdobić ciasto.Smacznego :-).