Wykonanie
Miesiąc temu Jola pokazała to ciasto (w oryginale było u Kasi). Zrobiłam je natychmiast (niestety nie miałam jak pokazać) i muszę przyznać, że nie żałuję. Jest niezwykle
czekoladowe, nawet bez polewy. Troszkę jak murzynek, ale zdecydowanie bardziej wilgotne. Jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie raz.
Składniki na keksówkę (25x7cm):125g
masła100g
gorzkiej czekolady155ml
wody12g
kakao0,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej168g
cukru (dałam mniej)0,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko120g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniawiększa szczypta
soliDodatkowo:szklanka
malinSkładniki polewy (ja nie robiłam):ok. 130-150 g
czekoladykilka łyżek
śmietany kremówkiWykonanie:
Masło,
czekoladę,
wodę,
kakao,
kawę i
cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i
jajko, zmiksować. Dodać
mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie
malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopni C.
Czekoladę podgrzewać ze
śmietanką na małym ogniu. Kiedy
czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.
/wydrukuj przepis/