Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaFot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia greckaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami) - składniki:1 kg filetów z karmazyna1/2 kg świeżychumytych liści szpinaku1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę4 ząbki czosnku pokrojone w plasterkipo pół pęczka natki i koperkukilka listków świeżej bazyliisólpieprzsuszone oreganooliwa do polania rybySpecjota (karmazyn po grecku z pomidorami) - sposób przygotowania: Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw liście szpinaku, potemziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą. Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniNie tylko karpprzepis. Dobry pomysł dla tych, którzy chcą uczynić zadość tradycji, ale mają już dość karpia i podobnych mu ryb. Karmazyn na pewno pozwoli pozytywnie zaskoczyć gości, a do tego wcale nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami) Składniki: 1 kg filetów z karmazyna 1/2