ßßß Cookit - przepis na Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami)

Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia grecka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami) - składniki:
1 kg filetów z karmazyna
1/2 kg świeżych
umytych liści szpinaku
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
1/2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
po pół pęczka natki i koperku
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
suszone oregano
oliwa do polania ryby
Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami) - sposób przygotowania: Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw liście szpinaku, potem ziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą. Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieni
Nie tylko karp
przepis. Dobry pomysł dla tych, którzy chcą uczynić zadość tradycji, ale mają już dość karpia i podobnych mu ryb. Karmazyn na pewno pozwoli pozytywnie zaskoczyć gości, a do tego wcale nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami) Składniki: 1 kg filetów z karmazyna 1/2
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/39175026/specjota+karmazyn+po+grecku+z+pomidorami+/p