Wykonanie
Share the post "Muffiny z
czekoladą i
czereśniami / Cherry and chocolate muffins"Muffiny z
czekoladą i
czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy
czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką
czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorówMuffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami
czereśni i
czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem
czereśniowym, można zastąpić je
wiśniami i też będą pyszne, zapraszam!Scroll down for recipe in English
(12 muffinek)Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli1 duże
jajko½ szklanki
cukru¼ szklanki
miodu4 łyżki roztopionego
masła1 ¼ szklanki
śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 szklanka świeżych
czereśni, bez pestek i pokrojonych na
wiśni, mielona mała½ szklanki posiekanej
czekoladyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść
olejem lub rozpuszczonym
masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki.W dużej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.W średniej misce zmiksuj
jajko,
cukier i
miód. Następnie wmieszaj roztopione
masło, po nim
śmietanę i ekstrakt
waniliowy.Wmieszaj
czereśnie i
czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo.Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia.Smacznego!
English versionCherry and chocolate muffins(12 muffins)Ingredients:2 cups all-purpose
flour1 tbsp baking powder¼ tsp salt1 large egg½ cup sugar¼ cup honey4 tbsp melted unsalted butter1 ¼ cups sour cream2 tsp vanilla extract1 cup fresh cherries, diced small½ cup chopped chocolatePreparation:Preheat oven to 220 oC and grease a 12 cup muffin
tray with oil or melted butter.In a large bowl,
whisk together the
flour, baking powder and salt, set aside.In a medium bowl,
whisk together the egg, sugar and honey.
Whisk in the melted butter and mix in the sour cream and vanilla.Toss the cherries and chocolate
chips in the dry ingredients. Slowly add the wet ingredients to the dry and fold together until just combined.Divide the batter into the 12 muffin cups and bake at 220 oC for 5 minutes, then turn the oven heat down to 180 oC and bake for another 20 minutes or until golden around the edges.Enjoy!
Share the post "Muffiny z
czekoladą i
czereśniami / Cherry and chocolate muffins"