Wykonanie
Gdy nadchodzą ciepłe miesiące i nie chce mi się za dużo gotować, w mojej kuchni wracają do łask proste i szybkie dania arabskie. Kilka dni temu robiłam znów cudowną
fasolkę szparagową po syryjsku (tym razem żółtą), którą kochają moi synowie. Teraz jednak pojawił się już pierwszy
bób, a tylko na niego czekałam, żeby przyrządzić danie, które poznałam swego czasu na warsztatach kuchni syryjskiej . To ful bi zeit, czyli
sałatka z
bobu z
pomidorami . Wyśmienita!
Przy arabskiej muzyce tańczę i płaczę . Tańczę bo jest tak niesamowicie radosna, porywająca do ruszania się, dreptania, śmiechu. I płaczę, bo mnie tak niemożebnie wzrusza swoją melodią, niezwykłymi głosami wokalistów, tęsknotą, którą w niej słyszę. Żałuję ogromnie, że nie rozumiem nic poza kilkoma słowami, które występują niemal w każdej arabskiej piosence oraz obowiązkowym "habibi", czyli "kochanie". Posłuchajcie Mohammeda Assafa w Ya Halali Ya Mali...Kilka dni temu oglądałam film "Idol z ulicy" (eng. "Arab Idol") - idźcie koniecznie! To właśnie historia Mohammeda Assafa, utalentowanego dzieciaka ze Strefy Gazy. Film opowiada przede wszystkim o muzyce i miłości do niej tego młodego chłopaka, to jego prawdziwa historia - d rozpaczy to wielkiego sukcesu. Obraz jest niesamowicie wzruszający, jednocześnie zabawny, trzymający w napięciu i wyciskający łzy z oczu, ale bez tanich chwytów, za to z niesamowitą pozytywną energią. Słucham muzyki Assafa i ukułam sobie osobistą teorię, że gdyby świat lepiej znał arabską muzykę i kuchnię, może mniej byłoby wojen i konfliktów w tamtych rejonach ? Zobaczcie zwiastun filmu...I gdy już nasłucham się arabskich dźwięków, nawzruszam się, wyciągam z koszyka torebkę
bobu młodego, który dziś kupiłam na targu i przygotowuję rześką, niezwykle soczystą syryjską
sałatkę z
bobu i
pomidorów . To nieco inna wersja niż tak, która przygotowywaliśmy na warsztatach kuchni syryjskiej z Agatą Paszkowską. To były jedna z bardziej inspirujących warsztatów, a na bogu znajdziecie z nich także
jagnięcinę z
okrą i arabski
ryż, wyśmienitą
sałatkę tabbouleh, a także przepis Agaty na
fasolkę szparagowa po syryjsku .W Syrii ful bi zeit przyrządza się z arabskiego brązowego
bobu w puszce. Mimo, iż minęło już kilka tygodni od warsztatów, do dziś nie udało mi się zdobyć oryginalnego arabskiego
bobu, zrobiłam ją zatem z
bobu świeżego. Ale ów
bób arabski można też spróbować zastąpić
ciecierzycą lub dużą
fasolą z puszki. W czerwcu jednak nie ma nic lepszego niż świeża
sałatka ze świeżych warzyw. Zróbcie ją koniecznie!Jaka jest różnica w smaku
między świeżym
bobem a brązowym arabskim
bobem z puszki ?
Bób brązowy smakuje podobnie do
ciecierzycy, zaś nasz
młody, zielony jest cudownie delikatny i kremowy. No i kolorystycznie to czyste szaleństwo na półmisku - soczyście zielony
bób, czerwone
pomidory, biała
cebula i ciemnozielona
natka. Bardzo mi się podoba, a Wam?
Sałatka z
bobu ful bi zeit jest niesamowicie rześka, soczysta, świeża. Oprócz ugotowanego
bobu (lub
bobu z puszki) zawiera wyłącznie świeże składniki i
przyprawy. I oczywiście znów, jak w wielu daniach kuchni arabskiej mnóstwo
daje to sok wyciśnięty z
cytryny. W tej
sałatce po pierwsze lekko marynuje
cebulę, dzięki
czemu jest ona delikatna w smaku, ale też fantastycznie łączy smak kremowego
bobu, słodkich
pomidorów i przypraw. Koniecznie ją zróbcie w tej wersji, gdy wszystkie składniki czekają na straganie.to jest porcja lunchowa dla 2 osób, ale tak po prawdzie najlepiej podać tę
sałatkę na biesiadzie arabskiej pośród wielu różnych półmisków z arabskimi przekąskami, wówczas wystarczy nawet dla 6 osób500g młodego
bobulub 2 puszki po 400g arabskiego brązowego
bobu1 średnia
cebulasok z 1/2
cytryny (ok 40ml)2 duże
malinowe pomidory2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszkisól2 łyżeczki kuminu50ml
oliwy z oliwek extra virginopcjonalnie: 1/2 łyżeczki
mieszanki przypraw 7 baharat (klik po przepis)
Młody bób przepłucz na sicie, zalej wrzątkiem, dodaj 1/2 łyżeczki
soli i 1 łyżeczkę
cukru. Gotuj ok 10 minut,
potem odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia, a
potem wyłuskaj z łupinek. Jeżeli używasz brązowego arabskiego
bobu z puszki, po
protu wypłucz go na sicie.
Cebulę pokrój w drobniutką kostkę, zalej
sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans.
Pomidory pokrój w niedużą kostkę, odlej sok, który z nich wycieknie i przełóż do miski. Ząbki
czosnku zetrzyj na tarce i dodaj do
pomidorów. Oderwij listki
natki pietruszki i drobniutko posiekaj.Wymieszaj
pomidory z
cebulą (wraz z
sokiem z cytryny),
czosnkiem,
natką oraz utłuczonym w moździerzu kuminem i
przyprawą 7 baharat (jeśli używasz) oraz
oliwą z oliwek. Dodaj wyłuskany z łupinek
bób i wymieszaj całość. Najlepiej odstawić
sałatkę na ok 30 minut, by wszystkie smaki się przegryzły. Podawaj z arabską cienką
pitą lub
bagietką do wygarniania wyśmienitego sosu.
Sałatka jest przepyszna!