ßßß
Składniki :3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm2 jajkabułka tarta do obtoczenia1 łyżka czosnku granulowanego1 łyżka papryki mielonej , słodkiejsól , pieprz do smakuolej do smażenia
Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega 😉 ) W miseczce roztrzepujemy jajka . Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z czosnkiem , solą ( łyżeczka ) , pieprzem . Ser najpierw obtaczamy w jajku , następnie w bułce z przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w bułce , dokładnie dociskając bułkę do sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał na patelnię . Smażymy krótko , na bardzo rozgrzanej patelni , do momentu aż się zarumienią , ściągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podajemy od razu na gorąco – inaczej nie będzie się ciągnął przy krojeniu, a to najfajniejsze . Doskonale smakują z sosem pomidorowym , ketchupem czy żurawiną . Smacznego 😉