ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań

Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pyszny, sypki, pomidorowy ryż doskonale uzupełnia wiele potraw, ale w kuchni meksykańskiej sprawdzi się najlepiej.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka (250 g) ryżu
1 słoik (450 ml) całych pomidorów w słoiku
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml bulionu z kurczaka
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze części, zblendować razem z pomidorami i zalewą z pomidorów.
W głębokim rondlu rozgrzać olej rzepakowy, wsypać ryż i smażyć go od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia.
Ryż zalać pomidorami i bulionem, dosolić do smaku.
Gotować pod przykryciem przez 20 minut, na koniec delikatnie zamieszać.
Pomidorowy ryż podawać na gorąco, jako dodatek do mięsnych dań.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/06/pomidorowy-ryz