Wykonanie
Szybka w przygotowaniu, pożywna, smaczna. Przepis Donny Hay .
Składniki : ( na dwie spore porcje lub 3 umiarkowane )1 łyżka
oliwy2 ząbki
czosnku pocięte na plasterki ( ja posiekałam w drobną kostkę )1 posiekana
cebula1
kiełbaska chorizo ( w przepisie nie ma wagi ja dałam 96 g i to w zupełności wystarczy )200 g
ryżu500 ml
bulionu z kurczaka ( dodałam warzywny )1 puszka ( 400 g )
pomidorów ( jeśli są w całości pociąć na mniejsze kawałki )1/2 szklanki świeżych listków
kolendry ( ja dodałam zamrożonej ale to nie to. Jeśli nie macie świeżej nie dodawajcie w ogóle )100 g
fetyOliwę rozgrzewamy na dużym ogniu w rondlu lub szerokiej, głębokiej patelni. Chorizo tniemy w talarki. Do garnka wkładamy
cebulę,
czosnek i chorizo. Podsmażamy 4-5 minut aż całość się zezłoci. Następnie dodajemy
ryż,
bulion i
pomidory. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 15 minut aż
ryż całkowicie wchłonie
bulion i będzie al`dente. Mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna. Zdjąć z ognia. Podawać z listkami
kolendry i pokruszoną
fetą.Smacznego :)