Wykonanie
Paellę
jadłam po raz pierwszy dawno temu, kiedy jeszcze nie uwielbiałam
owoców morza tak jak teraz. Wcześniej nie do końca pasowała mi "konsystencja"
krewetek,
kalmarów, czy
małży. Teraz zjadam
owoce morza ze smakiem i stwierdzam, że mogłabym mieszkać w Hiszpanii gdzie świeże
owoce morza są dostępne cały rok. W Polsce dostępne są już wszystkie
owoce morza, można też kupić bez problemu gotową mrożoną mieszankę.
Róbcie paellę, sprowadźcie sobie do domu trochę lata w to przedwiośnie!
Składniki dla 4 osób:1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka
tymianku300 g
ryżu do paella lub risotto (ja użyłam arborio do risotto)1/4 szklanki białego
wytrawnego winapuszka
pomidorówok. 1 l
bulionu z kurczaka400 g mrożonej mieszanki
owoców morza (rozmrożone)
natka pietruszkisok z 1/2
cytryny + 1/2
cytryny do podaniaNa dużej patelni podgrzewamy
oliwę, dodajemy posiekaną drobno
cebulę oraz sprasowany
czosnek. Podsmażamy chwilę aż
cebula się zeszkli i dodajemy
paprykę,
tymianek, a także
ryż. Wszystko mieszamy przez minutę, następnie dodajemy
wino i czekamy aż
alkohol wyparuje. Dodajemy
pomidory i połowę
bulionu, tak by przykrył cały
ryż. Gotujemy 15 minut dolewając stopniowo
bulion, tak by
ryż był cały czas przykryty płynem. Po tym czasie dodajemy
owoce morza, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5-10 minut, tak aby
krewetki były ugotowane, a
ryż delikatny. Wyciskamy sok z połowy
cytryny, posypujemy
natką pietruszki, dodatkowo podajemy pozostałą
cytrynę w kawałkach. Smacznego!