ßßß

Składniki dla 4 osób:1 łyżka oliwy z oliwek1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka wędzonej papryki1 łyżeczka tymianku300 g ryżu do paella lub risotto (ja użyłam arborio do risotto)1/4 szklanki białego wytrawnego winapuszka pomidorówok. 1 l bulionu z kurczaka400 g mrożonej mieszanki owoców morza (rozmrożone)natka pietruszkisok z 1/2 cytryny + 1/2 cytryny do podaniaNa dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz sprasowany czosnek. Podsmażamy chwilę aż cebula się zeszkli i dodajemy paprykę, tymianek, a także ryż. Wszystko mieszamy przez minutę, następnie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy pomidory i połowę bulionu, tak by przykrył cały ryż. Gotujemy 15 minut dolewając stopniowo bulion, tak by ryż był cały czas przykryty płynem. Po tym czasie dodajemy owoce morza, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5-10 minut, tak aby krewetki były ugotowane, a ryż delikatny. Wyciskamy sok z połowy cytryny, posypujemy natką pietruszki, dodatkowo podajemy pozostałą cytrynę w kawałkach. Smacznego!