Wykonanie
Składniki (na 4 porcje):300 g
ryżu arborio400 g mixu
mrożonych owoców morzapuszka (400 g) posiekanych
pomidorów z
czosnkiem1 łyżeczka ostrej, wędzonej
papryki1 łyżeczka suszonego
tymianku3 łyżki stołowe białego
wytrawnego wina (opcjonalnie)900 ml
bulionu z kurczakasok z 0,5
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula, posiekana
W dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy posiekaną
cebulę i szklimy ją przez 5 minut. Dodajemy
tymianek,
paprykę i
ryż, mieszamy przez minutę, a następnie dolewamy
wino, jeśli go używamy. Gdy
alkohol już odparuje, mieszamy razem z
pomidorami. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
ryż będzie prawie miękki, a na patelni będzie jeszcze płyn.Na koniec dodajemy mieszankę
mrożonych owoców morza, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, gdy
krewetki będą ugotowane, a
ryż zmięknie. Dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny. podajemy z ćwiartkami
cytryny. Smacznego!