ßßß Cookit - przepis na POMIDORY KROJONE PASTERYZOWANE

POMIDORY KROJONE PASTERYZOWANE

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak co roku pora na przygotowanie pomidorów pasteryzowanych, zimą są niezastąpione do sosów, zup, lecza, bigosu itp.
Polecam.
SKŁADNIKI :
1 kg pomidorów ( moje ulubione " lima" )
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
małe słoiki z nakrętkami
Pomidory myjemy, odcinamy dolne końcówki, nacinamy nożykiem na czubku, następnie parzymy w gorącej wodzie. Ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy pomidory do miski, solimy i dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy je na około 30 minut aż ładnie puszczą sok. Napełniamy słoiki, zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i pasteryzujemy około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pomidory są już gotowe do przechowywania.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/09/pomidory-krojone-pasteryzowane.html