Wykonanie
Jak co roku
pora na przygotowanie
pomidorów pasteryzowanych, zimą są niezastąpione do
sosów, zup, lecza, bigosu itp.Polecam.
SKŁADNIKI :1 kg
pomidorów ( moje ulubione " lima" )1 łyżka
soli2 ząbki
czosnkumałe słoiki z nakrętkami
Pomidory myjemy, odcinamy dolne końcówki, nacinamy nożykiem na czubku, następnie parzymy w gorącej wodzie. Ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy
pomidory do miski, solimy i dodajemy
czosnek, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy je na około 30 minut aż ładnie puszczą sok. Napełniamy słoiki, zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy
wodą i pasteryzujemy około 15 minut, licząc czas od zagotowania się
wody.
Pomidory są już gotowe do przechowywania.