ßßß Cookit - przepis na Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Sól z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sól aromatyzowaną czosnkiem niedźwiedzim warto mieć pod ręką, bo doskonale wzbogaci smak potraw, a nie jest tak intensywna w smaku jak tradycyjny czosnek. To absolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do twarożków, rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np. pomidorów i ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania.
Sól aromatyzowana to super przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy: soli kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne .
Składniki:
8-10 liści czosnku niedźwiedziego lub więcej
100 g soli kamiennej
Wykonanie:
liście czosnku umyć i osuszyć, następnie pokroić w kielichu blendera umieścić sól, dodać pokrojone listki ziela i zblendować
powstałą gęstą pastę rozłożyć cienką warstwą na na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia w temperaturze pokojowej
ponieważ masa utworzyła grudki, by je rozbić jescze raz całość zblendawać. Sól przełożyć do szklanego słoiczka. Gotowe
SMACZNEGO !
inspirację znalazłam: tutaj
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/05/sol-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html