Wykonanie
Sól aromatyzowaną
czosnkiem niedźwiedzim warto
mieć pod ręką, bo doskonale wzbogaci smak potraw, a nie jest tak intensywna w smaku jak tradycyjny
czosnek. To
absolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do
twarożków,
rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np.
pomidorów i
ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania.
Sól aromatyzowana to super
przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy:
soli kamiennej lub morskiej, blendera i listków
czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne
zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne .Składniki:
8-10 liści
czosnku niedźwiedziego lub więcej100 g
soli kamiennejWykonanie:liście
czosnku umyć i osuszyć, następnie pokroić w kielichu blendera umieścić
sól, dodać pokrojone listki ziela i zblendowaćpowstałą gęstą pastę rozłożyć cienką warstwą na na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia w temperaturze pokojowejponieważ masa utworzyła grudki, by je rozbić jescze raz całość zblendawać.
Sól przełożyć do szklanego słoiczka. GotoweSMACZNEGO !inspirację znalazłam: tutaj