Wykonanie
Szybka i co najważniejsze zdrowa zupa pomidorowa, z wykorzystaniem świeżych
pomidorów.Fajna propozycja na poniedziałkowy obiad ( z pozostałym z niedzieli rosołem ).Teraz, w sezonie, kilogram
pomidorów to w zasadzie ten sam koszt co słoik koncentratu, a smak takiej zupki, o niebo lepszy :)Składniki:1 , 5 litra rosołu1kg
pomidorów1 większa
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
maggi do smakuPrzygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę, lub w ćwiartki.
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na odrobinie
oliwy.Kiedy będzie już zeszklona, wrzucamy do niej
czosnek przeciśnięty przez praskę i
pomidory.Zawartość patelni, smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż
pomidory się rozpadną.Wrzucamy smażone
pomidory do garnka, miksujemy blenderem na gładko, wlewamy do nich gorący rosół i całość gotujemy przez około 10 minut.Gotową zupę możemy zabielić
śmietaną, dodać zieloną
pietruszkę, czy
bazylię :)Podajemy z
ryżem,
makaronem, lub innymi ulubionymi dodatkami :)Choć i sama smakuje super :)
Kategorie: