Wykonanie
Poziom trudnościPyszny, sypki,
pomidorowy ryż doskonale uzupełnia wiele potraw, ale w kuchni meksykańskiej sprawdzi się najlepiej.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:3 łyżki
oleju rzepakowego1 szklanka (250 g)
ryżu1 słoik (450 ml) całych
pomidorów w słoiku1
cebula3 ząbki
czosnku200 ml
bulionu z kurczakasól do smakuSposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić na mniejsze części, zblendować razem z
pomidorami i zalewą z
pomidorów.
W głębokim rondlu rozgrzać
olej rzepakowy, wsypać
ryż i smażyć go od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia.
Ryż zalać
pomidorami i
bulionem, dosolić do smaku.
Gotować pod przykryciem przez 20 minut, na koniec delikatnie zamieszać.
Pomidorowy ryż podawać na gorąco, jako dodatek do
mięsnych dań.
Smacznego!