ßßß Cookit - przepis na Torcik Rococoa

Torcik Rococoa

nazwa

Wykonanie

Luksusowy torcik - czekoladowy z delikatnym kremem à la tiramisu, nasączony mocno syropem kawowym, z zawadiacką ilością alkoholu. Wykończony aksamitną polewą czekoladową. Tort jest rozkoszny, smakuje obłędnie, to taka czekoladowa wersja tortu tiramisu. Można powiedzieć, Francja elegancja, gdyby nie fakt, że ma naleciałości włoskie (ah, ten krem!) i może nawet zechcecie ubrać do niego strój wieczorowy... ;-).
Uwaga: torcik wymaga bezwzględnego schładzania z kremem przez całą noc.
Składniki na biszkopt kakaowy:
50 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
40 g kakao
4 jajka, białka i żółtka osobno
150 g cukru pudru
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao - przesiać i odłożyć.
W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej masy żółtkowej.
W drugim naczyniu umieścić białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać sól i ubić do sztywności. Dodawać pozostały cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Syrop kawowy:
60 ml wody
100 g cukru
125 ml mocnej kawy (rozpuszczalnej lub espresso)
60 ml ciemnego rumu
W garnuszku umieścić wodę i cukier. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika, dodać kawę, rum i wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia.
Krem à la tiramisu:
3 żółtka (z dużych jajek)
70 g drobnego cukru do wypieków
80 ml ciemnego rumu
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
W miseczce nad kąpielą wodną (garnuszek z lekko gotującą się wodą) umieścić miseczkę. Do niej wbić żółtka, dodać cukier i rum. Ubijać mikserem ręcznym do momentu, gdy mieszanka wyraźnie zgęstnieje i się napuszy (poczatkowo będzie rzadka jak woda, u mnie to trwało około 15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać jeszcze przez 2 minuty, do przestudzenia. Całkowicie wystudzić.
W misie miksera lekko rozetrzeć mascarpone, dodać do niego ubity krem żółtkowy (zabaglione) i ubić, do gładkości. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać szpatułką do kremu.
Polewa czekoladowa:
100 g drobnego cukru do wypieków
60 ml golden syrupu
60 ml ciemnego rumu
1 łyżeczka espresso lub kawy rozpuszczalnej
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
W garnuszku umieścić cukier, golden syrup, rum i kawę. Wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Wykonanie
Przygotować formę, w której pieczony był biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne). Na dnie formy ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 syropu kawowego. Na niego wyłożyć połowę kremu à la tiramisu, przykryć kolejnym blatem, który nasączyć połową pozostałego syropu. Przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Na wierzchu położyć ostatni blat biszkoptowy i go nasączyć pozostałym syropem. Przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc (minimum 12 godzin) do lodówki.
Kolejnego dnia torcik uwolnić z formy, ale nie zdejmować z dolnego blatu tortownicy (tort jest delikatny i bardzo wilgotny, może to się zakończyć katastrofą). Polać polewą czekoladową pozwalając jej lekko spłynąć na boki. Dowolnie ozdobić (autorka sugeruje posiekane pistacje).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Feast' Nigella Lawson .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-rococoa