Wykonanie
Luksusowy torcik -
czekoladowy z delikatnym kremem à la tiramisu, nasączony mocno
syropem kawowym, z zawadiacką ilością
alkoholu. Wykończony aksamitną
polewą czekoladową. Tort jest rozkoszny, smakuje obłędnie, to taka czekoladowa wersja
tortu tiramisu. Można powiedzieć, Francja elegancja, gdyby nie fakt, że ma naleciałości włoskie (ah, ten krem!) i może nawet zechcecie ubrać do niego strój wieczorowy... ;-).Uwaga: torcik wymaga bezwzględnego schładzania z kremem przez całą noc.Składniki na
biszkopt kakaowy:50 g
mąki pszennej50 g
skrobi ziemniaczanej40 g
kakao4
jajka,
białka i
żółtka osobno150 g
cukru pudruszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
kakao - przesiać i odłożyć.W misie miksera umieścić
żółtka i połowę
cukru. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej masy
żółtkowej.W drugim naczyniu umieścić
białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać
sól i ubić do sztywności. Dodawać pozostały
cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodać utarte
żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Syrop kawowy:60 ml
wody100 g
cukru125 ml mocnej
kawy (rozpuszczalnej lub
espresso)60 ml ciemnego
rumuW garnuszku umieścić
wodę i
cukier. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika, dodać
kawę,
rum i wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia.Krem à la tiramisu:3
żółtka (z dużych
jajek)70 g drobnego
cukru do wypieków80 ml ciemnego
rumu250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW miseczce nad kąpielą
wodną (garnuszek z lekko gotującą się
wodą) umieścić miseczkę. Do niej wbić
żółtka, dodać
cukier i
rum. Ubijać mikserem ręcznym do momentu, gdy mieszanka wyraźnie zgęstnieje i się napuszy (poczatkowo będzie rzadka jak
woda, u mnie to trwało około 15 minut). Zdjąć z kąpieli
wodnej i ubijać jeszcze przez 2 minuty, do przestudzenia. Całkowicie wystudzić.W misie miksera lekko rozetrzeć
mascarpone, dodać do niego ubity krem
żółtkowy (zabaglione) i ubić, do gładkości. W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać szpatułką do kremu.
Polewa czekoladowa:100 g drobnego
cukru do wypieków60 ml golden
syrupu60 ml ciemnego
rumu1 łyżeczka
espresso lub
kawy rozpuszczalnej150 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW garnuszku umieścić
cukier, golden
syrup,
rum i
kawę. Wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.WykonaniePrzygotować formę, w której pieczony był
biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne). Na dnie formy ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3
syropu kawowego. Na niego wyłożyć połowę kremu à la tiramisu, przykryć kolejnym blatem, który nasączyć połową pozostałego
syropu. Przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Na wierzchu położyć ostatni blat
biszkoptowy i go nasączyć pozostałym
syropem. Przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc (minimum 12 godzin) do lodówki.Kolejnego dnia torcik uwolnić z formy, ale nie zdejmować z dolnego blatu tortownicy (tort jest delikatny i bardzo wilgotny, może to się zakończyć katastrofą). Polać
polewą czekoladową pozwalając jej lekko spłynąć na boki. Dowolnie ozdobić (autorka sugeruje posiekane
pistacje).Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Feast' Nigella Lawson .