Wykonanie
< Tajlandia – Phi Phi Island
Młode ziemniaczki z grilla >Placek z
rabarbaremSkładniki1 kg
rabarbaru300 gram
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g miękkiego
masła200 gram
cukru + 150 gram
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 duża torebka
cukru waniliowego4 jajka+ 2
jajka200 gram gęstej
śmietanyWykonanie
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Posypać
cukrem waniliowym.
Masło utrzeć mikserem na gładką puszystą masę z 200 gram
cukru i esencją z
wanilii . Dodawać stopniowo 4
jajka cały czas ucierając je z masą.Na koniec dodać partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia , miksując ją na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników.Do drugiej mniejszej miski odłożyć 2 łyżki ciasta .Pozostałe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć równomiernie
rabarbar wymieszany z
cukrem waniliowym.Do odłożonych 2 łyżek ciasta dodać 2
jajka, 150 gram
cukru oraz gęstą
śmietanę. Zmiksować aż do połączenia się składników.Masę wylać na ciasto z
rabarbarem. Wstawić ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec je w temp. 180 C przez 55 minut.Piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu, na dolnej półce w piekarniku.Ciasto po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Tajlandia – Phi Phi Island
Młode ziemniaczki z grilla >