piątek, 6 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Prosty placek z rabarbarem i kruszonką. Z lekką nutką kardamonu. Puszysty i naprawdę smaczny. Przed przygotowaniem ciasta musimy obrać i pokroić rabarbar (w 2-centymetrowe plasterki) i zasypać 3 łyżkami cukru. Po trzydziestu minutach odsączamy powstały sok i rabarbar jest gotowy do wyłożenia na ciasto.składniki:180 g mąki pszennej120 g miękkiego masła120 g cukruopakowanie cukru waniliowegołyżeczka mielonego kardamonu3 jajkałyżeczka proszku do pieczenia35 dag świeżego rabarbarukruszonka:25 g masła25 g cukru40 g mąki pszennejMasło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po kolei jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.Palcami ucieramy mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.Smacznego!