Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodził za mną
rabarbar . Muszę się przyznać, że do tej
pory rabarbar znałam jedynie jako nadzienie
bułek. Dlatego nawet ciężko było mi wyczuć go
smakowo. Jednak postanowiłam to zmienić i zrobić moje debiutanckie ciasto z
rabarbarem pod pianką i kruszonką.Nieskromnie muszę przyznać, że wyszło przepyszne i na pewno jeszcze nieraz zagości w moim piekarniku.
Składniki:ciasto:250g
mąki pszennej125g
masła3 łyżki
cukrucukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaowoce:1kg
rabarbaru pokrojonego w kostkę1 szklanka
cukrupiana:3białka3łyżki
cukruSposób przyrządzania:
Mąkę wysiekać z
masłem, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i
jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Pokrojony
rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z
cukrem, podlać odrobiną
wody i gotować na małym ogniu, aż
rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).
Białka z
cukrem ubić na sztywną pianę.
Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę
rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć
owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego