ßßß Cookit - przepis na Rabarbar pod pianką i kruszonką

Rabarbar pod pianką i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu chodził za mną rabarbar . Muszę się przyznać, że do tej pory rabarbar znałam jedynie jako nadzienie bułek. Dlatego nawet ciężko było mi wyczuć go smakowo. Jednak postanowiłam to zmienić i zrobić moje debiutanckie ciasto z rabarbarem pod pianką i kruszonką.
Nieskromnie muszę przyznać, że wyszło przepyszne i na pewno jeszcze nieraz zagości w moim piekarniku.
Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
owoce:
1kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 szklanka cukru
piana:
3białka
3łyżki cukru
Sposób przyrządzania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.
Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokrojony rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/05/rabarbar-pod-pianka-i-kruszonka.html