Wykonanie
Oprócz
szparagów zaczął się też czas na
rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku
rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z
rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu.Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina
rabarbarowe crumble, które robiłyśmy w zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;)
Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :)Składniki:Ciasto:150 gram
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru1
jajko150 gram
masłaRabarbarowe nadzienie:700 - 800 g
rabarbaru2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
cukrułyżka
cukru waniliowegoKruszonka:100 g
masła70 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej70 g
cukruFormę wysmarować
masłem i delikatnie wysypać
bułką tartą . Jeśli używacie formy prostokątnej - użyjcie takiej o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.Do miski przesiać obie
mąki, wsypać
cukier i dokładnie wymieszać. Wbić
jajko i dodać pokrojone w kostkę
masło, które rozcierając
między palcami łączymy z pozostałymi składnikami.
Ciastem wyłożyć dno, nakłuć, przykryć folią spożywczą i wstawić na min. 30 minut do lodówki.Po wyjęciu formy z lodówki, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut.Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni.Na spód pokroić
rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać
miodem, posypać
cukrem i
cukrem waniliowym.Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce
masło, po czym dosypujemy na przemian po łyżce
mąki i
cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przybierać konsystencję właściwą dla kruszonki.Tak przygotowaną kruszonką posypujemy przygotowany wcześniej spód z
rabarbarem i pieczemy 40 - 45 minut na złoty kolor - kruszonka powinna się przypiec z wierzchu.Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem - ja tego jednak nie zrobiłam.Smacznego :)