Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju
owocowe wypieki, ale przyznam szczerze, że z
rabarbarem robiłam je po raz pierwszy, gdyż to moja Babcia zwykle robi placek
drożdżowy z tą kwaskowatą rośliną.Ciasto z
rabarbarem to cudowne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku:) Od dziś na stałe zagościło w moim menu:)Dodatkowo jest to bardzo szybki przepis, dlatego w razie niezapowiedzianych gości możecie upichcić coś pysznego, nawet jeśli
rabarbar byłby zastąpiony innymi
owocami.
Składniki:1,5szklanki
mąki pszennej2
jajka1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki cytrynówki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
miodu2 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżka
cukru waniliowego100g
masła1/2 łyżeczki
soli5 łodyg
rabarbaru (ok 350g)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie:
Rabarbar obierz, pokrój w talarki i podsmażaj przez 2 minuty na łyżeczce
masła z dodatkiem
cukru i
miodu. Odstaw do ostygnięcia.W jednej misce zmiksuj
masło,
jajka,
miód oraz
cukier brązowym i
waniliowym. Następnie dodawaj na przemian składniki suche (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól) i mokre (
mleko i cytrynówkę).Gładką masę wylej na posmarowane tłuszczem naczynie (u mnie o średnicy 28cm), a na wierzchu ułóż karmelizowany
rabarbar i obsyp delikatnie
brązowym cukrem żeby stworzyła się słodka skorupka. Włóż do rozgrzanego do 180* piekarnika i piecz przez 25min.Smacznego!:)