ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy tort kuszący

Czekoladowy tort kuszący

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam się z Wami podzielić przepisem na kolejny czekoladowy tort. Czekoladowy tort przełożony czekoladowym ganache i dulce de leche. Słodki, kaloryczny (a jakże) znikający w mgnieniu oka. Czekoladowe wypieki są fantastyczne! Mrożona kawa i pyszne , schołodzone czekoladowe ciasto to idealny deser na letnie popołudnia. Co ja mówię! Czekoladowy tort to wypiek na każdą okazję!
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
200 g masła
170 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
300 g brązowego cukru
3 jajka
80 ml maślanki
szczypta soli
Ganache
150 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
180 ml śmietanki kremówki
2 łyżki golden syropu
mała puszka dulce de leche, około 340 g
Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 25 cm. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej). Roztop czekoladę z masłem. Dodaj cynamon, kakao i cukier. Jajka lekko zmiksuj z maślanką i solą. Dodaj do masy czekoladowej. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. przygotuj ganache. Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodaj golden syrop i zamieszaj. Ostudź ganache.
Rozkrój tort na dwa blaty. Posmaruj obficie ganache i całą porcją dulce de leche. Przykryj drugim blatem. Posmaruj tort resztą ganache i wstaw do lodówki. Czekoladowy tort smakuje najlepiej na drugi dzień, dobrze schłodzony. Czekoladowy tort jest pyszny, podany do mrożonej kawy.
Polecane przepisy
Krajanka tortowa mocno czekoladowa
Tort migdałowy amaretti
Tort makowy kawowy
Tort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/czekoladowy-tort-kuszacy