Wykonanie
SkładnikiCiasto:200 g gorzkiej lub
deserowej czekolady (60%
kakao)200 g
masła, pokrojonego na kawałki1 łyżka
rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach170 g
mąki pszennejszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao300 g
brązowego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego lub białego3 średnie
jajka80 ml
maślankiPrzełożenie i polewa:200 g gorzkiej lub
deserowej czekolady (60%
kakao)250 ml
śmietanki kremowej 30%2 łyżki
brązowego cukruDekoracja: 100
gorzkiej czekoladyPrzygotowanieTortownicę o średnicy 21 cm wysmarować miękkim
masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Dno posmarować miękkim
masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto:
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z
masłem. Dodać
kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej
wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać do misy razem z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i
kakao. Dokładnie wymieszać z
brązowym cukrem.
Jajka wbić do czystej miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z
maślanką.Delikatnie wymieszać łyżką masę z
czekolady,
mąkę z dodatkami i masę z
jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie i polewę:
czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać
śmietankę razem z
cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z
czekoladą, mieszać aż
czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią wierzch.Zrobić dekorację: roztopić
czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 1 godziny, aż masa stężeje, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować.
Ostrym nożem zrobić wiórki z
czekolady i ułożyć je na cieście. Tort trzymać w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.