Wykonanie
Poziom trudnościHalászlé to oryginalna, węgierska zupa rybna. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Obowiązkowymi dodatkami jest oczywiście świeża,
czerwona papryka, oraz słodka i
pikantna papryka mielona. Zupa ma konkretny, wyraźny smak i piękny czerwony kolor.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:2 l
wywaru rybnego300 g
filetów z dorsza1 duża
cebula1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 duża
papryka czerwona1 duża
marchewka2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki1 duży
pomidor bez skóry
sól i
pieprz do smaku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSposób przygotowania:Filety oczyścić z ewentualnych ości, pokroić na mniejsze części.
Wywar rybny doprowadzić do wrzenia. Dodać łyżeczkę
soli.
Cebulę obrać, pokroić w talarki dodać do
wywaru.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć
czosnek.
Dodać
paprykę i
marchewkę, zamieszać, smażyć przez 3 minuty. Dodać obie mielone
papryki i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Do gotującego się
wywaru z
cebulą przełożyć
rybę, po chwili dodać warzywa z patelni.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka.
Gotować jeszcze przez 3 minuty, doprawić
solą i
pieprzem do smaku, wyłączyć. Rozlać zupę do talerzy i posypać
natką pietruszki. Zupę podawać gorącą.
Smacznego!