Wykonanie
Po pierwszym przekartkowaniu książki Dominiki już wiedziałam, że muszę przetestować większość jej przepisów...zwłaszcza te na
rabarbar...Na pierwszy rzut poszedł
ketchup rabarbarowy, pieczony, korzenny....przepyszny. Dla mnie nie ma smaku
ketchupu ale jest to na pewno niebanalny, aromatyczny sos, dip idealny do wszystkiego. Świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. Do obiadu, na kanapkę, do dań z grilla, do
chipsów w formie dipu, do smażonej
kiełbaski no dosłownie do wszystkiego bym go wcisnęła. Z wyjątkiem deserów oczywiście ;) Gorąco polecam. Przepis Dominika Wójciak z książki " Warzywo "
Składniki :4 łodygi
rabarbaru1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów ( ok 400 g ) lub 500 g dojrzałych
pomidorów pokrojonych w kostkę3 cm korzenia
imbiru1/2 szklanki jasnego
cukru trzcinowego1/2 szklanki czerwonego
octu winnego1 laska
cynamonu2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego roztarte w moździerzu4
goździki roztarte w moździerzu6 ziaren
czarnego pieprzu roztarte w moździerzuszczypta
pieprzu kajenskiego (
pieprz cayenee )1 łyżeczka
soliRabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja dodatkowo obrałam z wierzchniej skórki.
Cebulę kroimy w większa kostkę,
czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy
rabarbar,
cebulę,
czosnek,
pomidory, starty
imbir,
cukier,
ocet i
przyprawy.Pieczemy w temp. 180° C ( w 160° z funkcją termoobiegu ) przez 1 i 1/2 godziny mieszając co 20 minut. Jeśli zacznie się zbyt mocno przypiekać można go od góry przykryć folią aluminiową.Kiedy będzie już upieczony wyciągamy
liście laurowe i laskę
cynamonu. Całość miksujemy blenderem. Gorący sos przekładamy do umytych i wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku przez 30 minut w temp. 100°C z termoobiegiem a bez termoobiegu w 120°C .* Ja nigdy nie pasteryzuje w piekarniku tylko w garnku. W przypadku tego sosu zostawiłam go po upieczeniu do wystygnięcia, zblendowałam, przelałam do 2 słoików. Jeden do lodówki, drugi zamroziła. Wkrótce trzeba będzie go wyciągnąć bo ten pierwszy już zjedzony :)