Wykonanie
...do frytek, tostów,
parówek,
mięsa. Nie ma, jak domowej roboty.
Składniki:
pomidory 1,4 kg
imbir mielony 1/2 łyżeczkimielone
ziele angielskie 1/2 łyżeczkistarta gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
goździki mielone 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
pieprz cayenne do smaku
sól 1 łyżka
ocet 1 szklanka
brązowy cukier 2/3 szklankiWykonanie:Umyte
pomidory posiekać. Gotować 10 minut, przetrzeć przez sito.
Przyprawy rozprowadzić w occie. Dodać do
pomidorów. Wymieszać z
cukrem, zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, aż do zgęstnienia. Przelać do gorących sterylnych słoików, zamknąć. Słoiki umieścić w wodzie o temp. ok. 80 stopni na pół godziny.