Wykonanie
Składniki na pierniczki:3 szklanki
mąki3 łyżki
mioduniecała szklanka
cukru pudru1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 torebka
przyprawy korzennejłyżeczka
kakaołyżeczka
cynamonu1 łyżka
masła1
jajko1/3 szklanki lekko ciepłego
mlekaZ
ciastem na pierniki nie bawię się w przesiewanie
mąki itp. Do jednej miski wrzucam wszystkie składniki i ugniatam. Jak ciasto nie jest dobrze zbite można dodać odrobinę
mąki a jak będzie za twarde odrobinę
mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut – (termoobieg).*praktykuję wałkowanie na papierze do pieczenia i idealnie sprawdza się sylikonowy wałek, jak ciasto się przykleja do wałka można podsypać
mąką albo wałkować przez papier do pieczenia