Wykonanie
Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące
przyprawami korzennymi. Ja pominęłam
kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.
Ciasto50 dag
mąki1 łyżeczka;
kakao,
sody,2 łyżki
przyprawy korzennej10 dag
masła,10 dag
cukru,10 dag
miodu płynnego (jeżeli
miód jest twardy należy rozpuścić w
mleku)0,5 szklanki
mleka1
jajkoPrzygotowanieDo
mąki dodać wszystkie
produkty sypkie,
jajko,
miód.
Masło roztopić dodać
mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone
masło z
mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie
potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.