ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI

PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI

nazwa

Wykonanie

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.
Ciasto
50 dag mąki
1 łyżeczka; kakao, sody,
2 łyżki przyprawy korzennej
10 dag masła,
10 dag cukru,
10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy rozpuścić w mleku)
0,5 szklanki mleka
1 jajko
Przygotowanie
Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/11/pierniczki-siostry-anieli.html