Wykonanie
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia idą u nas pełną parą. Jednym z obowiązkowych punktów przedświątecznych przygotowań jest oczywiście rodzinne pieczenie pierniczków. Mój syn uwielbia wycinanie różnych kształtów z ciasta, więc mimo, że pierniczki są troszkę pracochłonne zawsze chętnie je robię.Składniki0,5 kg
mąki3/4 szklanki
cukru pudrupół kostki
masła2 łyżeczki
sody300g prawdziwego
miodu4 łyżeczki
kakao1 opakowanie
przyprawy do piernika1
jajko2 łyżki
mlekaWykonaniePołączyć i wymieszać suche składniki: przesianą
mąkę,
sodę,
cukier puder,
kakao,
przyprawę do piernika.
Masło roztopić i wymieszać z
miodem (jeżeli się skrystalizował należy go wcześniej roztopić w kąpieli
wodnej). Dodać 2 łyżki
mleka.Mieszankę
masła i
miodu oraz
jajko dodać do suchych składników i wymieszać. Ciasto zagnieść do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Jeżeli jest za lepkie podsypać
mąką. Rozwałkować na około 2mm (jeżeli przykleja się do wałka można wałkować przez folię spożywczą). Po rozwałkowaniu powycinać kształty. Piec w nagrzanym piekarniku około 8 minut w temperaturze 180 stopni.Pierniczki po upieczeniu są twarde. Powinny odstać co najmniej 2 tygodnie do uzyskania miękkości. Najlepiej aby stały w zamkniętym pudełku z przekrojonym
jabłkiem, które nada im wilgoci. Pierniki można lukrować od razu lub dopiero gdy zmiękną. W zamkniętym pojemniku długo utrzymują świeżość (przez około 2 miesiące).