Wykonanie
Czy był u Was dzisiaj w nocy Mikołaj? Jeśli tak – to dobrze, a jeśli nie to pozwólcie, że ja
będę dla Was Mikołajem , który przynosi Wam pełną torbę prezentów. Wśród tych prezentów znajdują się przepyszne
ciasteczka korzenne, które zachwycą wielbicieli korzennych aromatów.
Ciasteczka są kruche, miękkie i od razu nadają się do spożycia. Proszę, częstujcie się!!Gorąco polecam!!
2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1 duże
jajo15 dag
masła1 łyżka prawdziwego płynnego
miodu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka domowej
przyprawy korzennej (tutaj)
Mąkę,
sodę,
cukier puder przesiać do miski.Dodać
cynamon i przypraw korzenną – wymieszać dokładnie.Do mieszanki dodać
masło,
miód oraz
jajko – zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 0 C przez około 7 minut (czas uzależniony jest od grubości
ciasteczek).Smacznego!!