Wykonanie
Od ponad 20 lat rozkochana jestem w greckiej kuchni. Uwielbiam cudowne dolmades, taramosalata, pastę z pieczonych
bakłażanów melitzanosalata, kocham grecką wiejską
sałatkę horiatiki, lubię długie biesiady przy
stole zastawionym greckimi przystawkami. I na tym
stole nigdy zabraknąć nie może tzatziki, wyśmienitego sosu na bazie
ogórka i
jogurtu. Najczęściej robię klasyczne tzatziki, ale czasem, gdy podaję
jagnięcinę z grilla, przygotowuję nieco inną wersję - tzatziki z
miętą, wyśmienite!
Mam już nawet ułożone ulubione playlisty na Spotify z grecką muzyką, gdy przyrządzamy długie biesiady w ogrodzie. Posłuchajcie jak śpiewa Anastasia Moutsatsou ...Tzatziki to jeden z najprostszych do przyrządzenia
greckich sosów, które aż proszą się na stół, gdy podajemy pieczone lub grillowane
mięsa. Kocham go tak bardzo, że czasem staje się przyczyną do grillowania, a nie jedynie dodatkiem do zaplanowanej biesiady. Moje dzieci wyjadają tzatziki i melitzanosalata łyżkami, jak deser.Tzatziki w wersji z
miętą jest rześkie i lekkie, ale równie
ogórkowe i
czosnkowe jak w klasycznym przepisie. Według mnie, kluczem do zrobienia dobrego tzatziki jest dobry
jogurt,
serio, od tego zawsze zaczynam. Najlepszy w Polsce jaki znam do tzatziki to
jogurt bałkański produkowany przez firmę Maluta z Nowego Dworu Gdańskiego. Jest gęsty, kremowy, pyszny!
Prawdziwe greckie tzatziki jest gęste, bardzo gęste.
Ogórki należy dobrze odsączyć, a przed starciem pozbawić gniazd nasiennych, by nie podciekały
wodą. Im więcej
czosnku, tym lepsze, ale zarazem ostrzejsze tzatziki, jednak w wersji z
miętą dodaję ciut mniej
czosnku, żeby
mięta i
cytryna bardziej się przebijały w smaku. To tzatziki jest wyśmienite!2 spore
ogórki3 ząbki
czosnku340g bardzo gęstego
jogurtu bałkańskiegopęczek posiekanych listków świeżej
mięty1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyłyżeczka
soku z cytrynysólświezo mielony
pieprz1 łyżeczka najlepszej suszonej
mięty jaką znajdziesz
Ogórki obierz przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij pestki*. Zetrzyj
ogórki na tarce o grubych oczkach, dobrze
posól i odstaw w miseczce na ok 15 minut. Po tym czasie odcedź i dokładnie odciśnij
ogórka na sicie. Bardzo dokładnie! Dodaj zgniecione ząbki
czosnku,
sok z cytryny, trochę
pieprzu i wymieszaj z gęstym
jogurtem oraz posiekaną drobniutko
miętą. Dopraw tzatziki
sola do smaku (delikatnie!) i odstaw na godzinę do lodówki. Tzatziki podawaj schłodzone, skropione lekko
oliwą z oliwek i posypane suszoną
miętą. Jest doskonałe do
mięs z grilla z cienką
pitą, do suvlaki, kofto-kiftetów, grillowanych
mięs, a najlepiej smakuje do
jagnięciny. Przepis na klasyczne tzatziki znajdziesz tu.* z pestek wyciętych z
ogórków zrób pyszny odchudzający koktajl