Wykonanie
Uwielbiam robić słodkości
drożdżowe.
Mogę je piec niemal codziennie. Pamiętam, że jako mała dziewczynka nie lubiłam drożdżówek, ale smaki się zmieniają z
wiekiem. Dzisiaj wzięło mnie na wypiekanie
bułek. No i powstały takie słodkie zawijaski z powidłami, a w cieście jest pyszna
dynia Hokkaido. Ciasto wyszło pulchniutkie i ma ładny kolor i świetny smak.Zapraszam :-)Składniki:ciasto:- 320 g
mąki pszennej- 45 g
cukru trzcinowego- 30 g roztopionego
masła- 100 g surowej, obranej dyni hokkaido- 1
jajko- szczypta
solirozczyn:- 10 g świeżych
drożdży- pół łyżeczki
cukru trzcinowego- 100 ml ciepłego
mleka- 40 g
mąki pszennej- słoik powideł- rozbełtane
jajko do posmarowania-
cukier trzcinowy do posypania ciastaWykonanie:W miseczce mieszamy ciepłe
mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi
drożdżami,
cukrem i
mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko, roztopione
masło,
cukier,
sól i rozczyn
drożdżowy oraz startą na tarce
dynię - na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej
mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę,
ostrym nożem kroimy na kawałki. Przenosimy nasze zawijaski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kładziemy nadzieniem na dole i lekko spłaszczamy ręką nadając kształt owalny, zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy bułeczki na kratce.