ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany i wypiekanie na śniadanie

Chleb owsiany i wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Bardzo się cieszę, że po wakacyjnej przerwie wróciło wspólne wypiekanie na śniadanie . Tym razem robimy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki . Powiem wam, że piekę chleby i bardzo mnie zaciekawił ten wypiek na owsiance. Upiekłam go z chęcią i wam też polecam. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Nawet na drugi dzień zachowuje świeżość. Upiekłam go wczoraj a dzisiaj już go skończyliśmy, tak nam smakował, że jutro upiekę go ponownie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g białej mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant
owsianka:
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 450 g wrzącej wody
- 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
- 175 ml mleka
posypka:
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka płatków owsianych
dodatkowo
- masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i odstawiamy. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i dodajemy do nich masło, miód i sól. Mieszamy łyżką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy mleko. Ciasto na chleb najlepiej wyrobić w mikserze z hakiem (ja uruchomiłam mojego kMix-a lub w Thermomix, super się wyrobi także w maszynie do chleba. Wrzucamy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące - takie ma być. Jeżeli nie macie miksera z hakiem możecie ciasto na chleb wyrobić rękami, nie ma problemu. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Blaszkę (u mnie keksówka 11x30 cm) lub dwie mniejsze 11x20 smarujemy masłem lub olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i przekładamy do foremki. Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy chleb do ponownego rośnięcia - ja wstawiłam do piekarnika, możecie też przykryć folią, na 30 minut. Nasz chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Studzimy na kratce.
Chleb piekłam razem z:
- Dorotą
- Agą
- Agnieszką
- Aliną
- Asią
- Bożenką
- Danusią
- Wiosenką
- Martą
- Kingą
- Kasią
- Urszulą
- Mają
- Pauliną
- Agnieszką
- Martą
- Basią i Julką
- Kasią
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/09/chleb-owsiany-i-wypiekanie-na-sniadanie.html