Wykonanie
Bardzo się cieszę, że po wakacyjnej przerwie wróciło wspólne wypiekanie na śniadanie . Tym razem robimy
chleb na owsiance z przepisu Agnieszki .
Powiem wam, że piekę
chleby i bardzo mnie zaciekawił ten wypiek na owsiance. Upiekłam go z chęcią i wam też polecam. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Nawet na drugi dzień zachowuje świeżość. Upiekłam go wczoraj a dzisiaj już go skończyliśmy, tak nam smakował, że jutro upiekę go ponownie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g białej
mąki pszennej- 1 i 1/4 łyżeczki (4 g)
drożdży instantowsianka:- 150 g drobnych
płatków owsianych- 450 g wrzącej
wody- 2 łyżki (30 g) miękkiego
masła- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g)
soli- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego
miodu- 175 ml
mlekaposypka:- 1 łyżka czarnego
sezamu- 1 łyżka białego
sezamu- 1 łyżka
płatków owsianychdodatkowo-
masło i owsiane
otręby do wysypania foremekWykonanie:
Mąkę mieszamy z
drożdżami i odstawiamy.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i dodajemy do nich
masło,
miód i
sól. Mieszamy łyżką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy
mleko. Ciasto na
chleb najlepiej wyrobić w mikserze z hakiem (ja uruchomiłam mojego kMix-a lub w Thermomix, super się wyrobi także w maszynie do
chleba. Wrzucamy naszą owsiankę i wsypujemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące - takie ma być. Jeżeli nie macie miksera z hakiem możecie ciasto na
chleb wyrobić rękami, nie ma problemu. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Blaszkę (u mnie keksówka 11x30 cm) lub dwie mniejsze 11x20 smarujemy
masłem lub
olejem i wysypujemy
płatkami owsianymi. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i przekładamy do foremki. Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką
sezamu i
płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy
chleb do ponownego rośnięcia - ja wstawiłam do piekarnika, możecie też przykryć folią, na 30 minut. Nasz chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Studzimy na kratce.
Chleb piekłam razem z:- Dorotą- Agą- Agnieszką-
Aliną-
Asią- Bożenką- Danusią- Wiosenką- Martą- Kingą-
Kasią- Urszulą- Mają- Pauliną- Agnieszką- Martą-
Basią i Julką-
Kasią