Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Murzynek korzenny z
żurawiną ...Rurki ze
śmietaną i
czekoladą »No kochani kiedy to ja
brałam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Minęło sporo czasu teraz wracam z pysznym
chlebkiem gdzie przepis oryginalny wzięłam z tej stronki . Nie szkodzi , że to nie jest mój przepis oryginał jest tylko jeden prawda :) Pozdrawiam właścicielkę bloga i życzę więcej pysznych nowych przepisów .
Chleb na owsiance2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cmSkładniki:500 g białej
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki (4 g)
drożdży instantOwsianka:150 g drobnych
płatków owsianych450 g wrzącej
wody2 łyżki (30 g) miękkiego
masła2 i 1/4 łyżeczki (13 g)
soli1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego
miodu175 ml
mlekaPosypka:1 łyżka czarnego
sezamu1 łyżka białego
sezamu1 łyżka
płatków owsianych ( Nie dałam
płatków tylko dwa kolory
sezamu )
Masło i owsiane
otręby do wysypania foremek ( Jedną formę wyłożyłam
olejem a druga silikonowa wysmarowałam
oliwa z oliwek i obsypałam
płatkami owsianymi )Wykonanie :Najpierw odmierzyłam 500 g
maki a
potem wsypałam do misy .Dodałam
drożdże i wymieszałam.Do miseczki wsypałam
płatki owsiane i rękoma je skruszyłam .Przygotowałam wrzątek i wlałam go do
płatków.Dodałam
masło i
miód płynny.wsypałam
sól i zalałam
mlekiem .Rozmieszałam, zostawiłam do przestudzenia, a
potem połączyłam z
mąką i
drożdżami.
Mikso-wałam ( końcówka hak ) 20 minut na małych obrotach .Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być.Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki
słonecznika łuskanego .Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki
słonecznika .Tak zniknął że nawet go nie widać.Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto.Przygotowałam dwie formy od babki .Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam
oliwę z oliwek i wysmarowałam ja .Następnie obsypałam
płatkami owsianymi.Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.Piekłam godzinę w 190 stopniach .Jestem zaskoczona mile . Chlebek piekłam wieczorem , wyjęłam go z foremek i zostawiłam na noc bez żadnego przykrycia . Rano pokroiłam na śniadanie i jakie moje zaskoczenie.Chlebek żółciutki miękki normalnie jakby co dopiero upieczony delikatny . Jeszcze nie jeden raz go upiekę jednak dodała do niego
słonecznik półtorej szklanki na 100% na pewno :)Piekły ze mną:Agnieszka z Naturalna kuchnia inspirujeAgnieszka z Kuchareczka AgusiaAla z Ala piecze i gotuje
Kasia z Mia cucinaBożenka z Moje domowe kucharzenieDanusia z Moje Wypieki i nie tylko...Wiosenka z Eksplozja smaku
Marta z Magiczne życie MartyKinga z Małe kulinaria
Kasia ze Słodka babeczkaUrszula z Moja kuchniaMaja z Maja SkorupskaPaulina z Buszująca w kuchniAgnieszka z Kuchnia co dniaMarzena z Kulinarna ManiusiaDorota z Moje
male czarowanie
sobota, 12 września 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter