Wykonanie
Nie ma to jak świeże
pieczywo na weekendowe śniadanie, i pieczenie, które wypełni dom zapachem świeżego
chleba czy bułeczek. Nie zawsze jednak udaje mi się doprowadzić pieczenie do skutku, za dużo pracy, za mało snu, czy w końcu zbyt słaba motywacja do działania. Inicjatywa, do której zaprosiła mnie Małgosia, autorka bloga Smaki Alzacji spodobała mi się i
chleb upiekłam właśnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/03/chleb-na-owsiance.html
Chleb, a właściwe dwa, bo dwie foremki przewiduje przepis, bazuje na owsiance, czyli płatkach owsianych namoczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu jest wilgotny, lekki i bardzo
śniadaniowy. Do tego przepis jest łatwy i szybki, a sądząc po wpisach uczestników wypiekania, zdecydowanie się udaje.Przepis zastosowałam bez zmian, za wyjątkiem
mąki - użyłam
mąki orkiszowej chlebowej 1100, w miejsce zwykłej pszennej.Zachęcam i zapraszam do wypiekania!
Składniki:2 foremki o wymiarach 10x20 i 11x27 - dlatego moje
chlebki są trochę niższe niż te w Kuchni nad Atlantykiem500 g
mąki orkiszowej typ 1100 ( albo białej pszennej )1 i 1/4 łyżeczki (4g)
drożdży instantOwsianka:150 g drobnych
płatków owsianych450 g wrzącej
wody2 łyżki (30 g) miękkiego
masła2 i 1/4 łyżeczki (13 g)
soli1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego
miodu175 ml
mlekaPosypka:1 łyżka czarnego
sezamu1 łyżka białego
sezamu1 łyżka
płatków owsianychmasło i
otręby owsiane do wysypania foremek
Jak zrobiłam:
Mąkę wymieszałam z
drożdżami.
Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i natychmiast dodałam do nich
masło,
miód i
sól. Dobrze wymieszałam. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Dodałam
mleko.Mikserem z hakiem mieszałam
mąkę z
drożdżami i owsiankę. Wyrabiałam przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostało klejące. Zostawiłam je w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości, na ok. 1 godz.Wysmarowałam
masłem i wysypałam
otrębami obie foremki. Ciasto lekko spłaszczyłam zwilżonymi dłońmi i wyłożyłam do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównałam powierzchnię ciasta w foremkach i posypałam mieszanką
sezamu i
płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepałam posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiłam foremki przykryte folią do drugiego wyrastania, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, na 20-30 min. Włożyłam foremki do zimnego piekarnika, który nastawiłam na 200ºC. Pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Dzisiejsze śniadanie..za dobre, za dużo...
Oto wszyscy uczestnicy akcji Wypiekanie na Śniadanie:Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html#moreAgnieszka Paździurek http://naturalnakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance-z-cyklu-Wypiekanie-na-Sniadanie.htmlAgnieszka Wawrzeniuk Torbiak http://www.kuchareczkaagusia.blogspot.co.uk/2015/09/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na.html
Alina Waliczek http://ala-piecze.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.htmlJoanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance.htmlBożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.htmlDanuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/chleb-na-owsiance/#more-7626Wiosenka Eksplozja Smaku http://eksplozjasmaku.es/chleb-na-owsiance/
Marta Urbańska http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/09/chleb-na-owsiance.htmlKinga Ciszewska http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na-owsiance/
Kasia Sycik http://slodkababeczkaks.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.htmlUrszula Piekarska http://mojakuchniajula.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html