ßßß Cookit - przepis na Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

nazwa

Wykonanie

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam od chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu.
Składniki:
* 500 g białej mąki pszennej
* 4g drożdży instant
Owsianka :
* 150 g drobnych płatków owsianych
* 450 g wrzącej wody
* 2 łyżki miękkiego masła
* 2 i 1/4 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu
* 175 ml mleka
Posypka :
* 1 łyżka czarnego sezamu
* 1 łyżka białego sezamu
* 1 łyżka płatków owsianych
Dodatkowo :
masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem .
Razem ze mną chleb przygotowali :
Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/09/chleb-na-owsiance.html