Wykonanie
Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni,
mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam od
chleba. Pysznego! U mnie posypka z
płatków owsianych oraz
czarnuszki - nie miałam ani grama
sezamu.
Składniki:* 500 g białej
mąki pszennej* 4g
drożdży instantOwsianka :* 150 g drobnych
płatków owsianych* 450 g wrzącej
wody* 2 łyżki miękkiego
masła* 2 i 1/4 łyżeczki
soli* 1 i 1/2 łyżki jasnego
miodu* 175 ml
mlekaPosypka :* 1 łyżka czarnego
sezamu* 1 łyżka białego
sezamu* 1 łyżka
płatków owsianychDodatkowo :
masło i owsiane
otręby do wysypania foremek
Przygotowanie :
Mąkę mieszamy z
drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich
masło,
miód i
sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy
mleko.Do miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego lub maszyny do
chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Smarujemy
masłem i wysypujemy
otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką
sezamu i
płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy
chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem .Razem ze mną
chleb przygotowali :Dorota, Agnieszka, Agnieszka,
Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga,
Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena,
Marta,
Basia i Julia,
Kasia