ßßß Cookit - przepis na Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

nazwa

Wykonanie

Ten chleb jest po prostu idealny, lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Od pierwszego upieczenia stał się jednym z naszych ulubionych, a piekłam go z dużymi obawami i byłam pewna zakalca. O jego genialności przekonały mnie dopiero pozytywne komentarze uczestniczek akcji” wypiekanie na śniadanie”(click), w ramach której wypiekaliśmy ten chlebek podczas minionego weekendu.
Długo zachowuje świeżość, chyba za sprawą sekretnego składnika, owsianki, której w żaden sposób nie można wyczuć w upieczonym chlebku. Ma lekko miodowy posmak i cudownie chrupiącą skórkę.
Dodam, że można go urozmaicić w zależności od upodobań, czy potrzeb: masło zastąpić oliwą, a mąkę pszenną, waszą ulubioną.
Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach 
polecam bardzo.
przepis oryginalny u Agnieszki(click)
Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm):
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
olej i owsiane otręby do wysypania foremek
Drożdże mieszamy z mąką.
W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko.
Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.
Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc.
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Ciasto wykładamy na podsypana maką stolnicę. Odgazowujemy i składamy jak kopertę (oba brzegi do środka, następnie, dolny i górny do środka). Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklepujemy posypkę.
Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min. Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Po około 15 minutach można obniżyc temp. do 180°. Chlebek jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego postukamy. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Razem ze mną wypiekały:
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html