Wykonanie
Ten
chleb jest po prostu idealny, lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Od pierwszego upieczenia stał się jednym z naszych ulubionych, a piekłam go z dużymi obawami i byłam pewna zakalca. O jego genialności przekonały mnie dopiero pozytywne komentarze uczestniczek akcji” wypiekanie na śniadanie”(click), w ramach której wypiekaliśmy ten chlebek podczas minionego weekendu.Długo zachowuje świeżość, chyba za sprawą sekretnego składnika, owsianki, której w żaden sposób nie można wyczuć w upieczonym
chlebku. Ma lekko
miodowy posmak i cudownie chrupiącą skórkę.Dodam, że można go urozmaicić w zależności od upodobań, czy potrzeb:
masło zastąpić
oliwą, a
mąkę pszenną, waszą ulubioną.Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w
dziwnych okolicznościach polecam bardzo.
przepis oryginalny u Agnieszki(click)Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm):500 g białej
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki (4g)
drożdży instant, lub 15 g świeżychOwsianka:150 g drobnych
płatków owsianych450 g wrzącej
wody30 g miękkiego
masła2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego
miodu175 ml
mlekaPosypka:1 łyżka białego
sezamu1 łyżka
płatków owsianycholej i owsiane
otręby do wysypania foremek
Drożdże mieszamy z
mąką.W garnuszku
płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy
masło,
miód i
sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych
płatków dodajemy letnie
mleko.
Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do
chleba.Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy
mąkę z
drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc.
Foremki smarujemy
olejem i wysypujemy
otrębami. Ciasto wykładamy na podsypana
maką stolnicę. Odgazowujemy i składamy jak kopertę (oba brzegi do środka, następnie, dolny i górny do środka). Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką
sezamu i
płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklepujemy posypkę.Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min.
Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Po około 15 minutach można obniżyc temp. do 180°. Chlebek jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego postukamy. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Razem ze mną wypiekały: