ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe pierniczki (bez jajek)

Bezglutenowe pierniczki (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowe pierniczki to chyba najbardziej wyczekiwany przepis w tym roku. Prosiliście mnie o niego, więc zaszyłam się w kuchni, poeksperymentowałam, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Nikt z moich domowników nie zauważył, że są to bezglutenowe pierniczki, chwalili, że lepsze niż te w zeszłym roku (które były zwyczajnymi pierniczkami na mące pszennej). Bardzo polecam dla wszystkich, nie tylko bezglutenowców. Raz spróbujecie i nie będziecie chcieli piec już innych. Ten przepis świetnie się sprawdzi też jako maślane ciasteczka, jeśli pominiemy przyprawę do piernika. Dodatkowo zrobiłam je bez jajek, w ogóle nie tracą na swojej konsystencji, a nawet zyskują. Polecam gorąco także wszystkim weganom.
Skład (3 – 4 blachy pierniczków)
100g masła,
2 czubate łyżki miodu stałego (płynnego 4 łyżki),
2 łyżki melasy,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika*,
4 łyżeczki łuskanego słonecznika,
2 łyżeczki siemienia lnianego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.
W wersji dla wegan zamień masło na margarynę roślinną, a miód na golden syrup bądź syrop klonowy.
W garnku umieścić masło, miód i melasę. Podgrzać do połączenia. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Siemie lniane zmielić wraz ze słonecznikiem na mąkę i przesiać na bardzo drobnym sicie, jeśli przy przesiewaniu zostaną na sitku grubsze kawałki należy ponownie umieścić je w młynku (np. takim do kawy) i zmielić na mąkę. Czynność tą powstarzać, aż całość będzie przesiana przez sitko.
Siemie i słonecznik połączyć z mąkami. Do rozpuszczonego masła, miodu i melasy dodać ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika, następnie wsypać mąkę (w 2 -3 turach) i wymieszać do połączenia składników.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.
Przestudzone ciasto podzielić na 3 – 4 cześci, każdą z nich rozwałkować na blacie, posypując lekko mąką gryczaną (minimalna ilość, najlepiej oprószyć też mąką wałek). Rozwałkowane ciasto może mieć grubość od 1mm do 4mm, ja polecam jak najcieńsze, wtedy pierniczki wychodzą najsmaczniejsze.
Proces mogliście śledzić na moim instagramie ;)
Ja wstawiam do piekarnika, a Wy trzymacie kciuki ;) OK? <3 #pierniczki #bezglutenowe #bezjajek #gingerbread #glutenfree #withouteggs #christmas
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Anna Sudol (@annasudol) Lis 11, 2014 at 7:15 PST
Przed wykrawaniem foremki również zanurzać w mące gryczanej, żeby ciasto nie przywierało. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec w zależności od grubości 7-11 minut, aż będą rumiane na bokach. Studzić na kratce. Przechowywać w puszce lub słoiku.
Z tego co zauważyłam to na drugi dzień są jeszcze pyszniejsze, a tak naprawdę zyskują z każdym dniem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku nawet kilka miesięcy.
Smacznego i Wesołych Świąt dla wszystkich bezglutenowców!
*Przyprawę do piernika można zrobić samemu w domu. Wystarczy w młynku do kawy zmielić laskę cynamonyu, jedną gałkę muszkatołową, 3 goździki, 1 ziele angielskie, 1 gwiazdkę anyżu (lub 1 łyżeczkę ziarenek) 2 ziarenka czarnego pieprzu oraz dodać 1 łyżeczkę mielonego imbiru. Kupując gotową pamiętaj by sprawdzić jej skład (np. przyprawy z Kamisa zawierają gluten, tyczy się to też mielonego imbiru czy cynamonu. Uważaj na to!).
PS. wybaczcie ilość zdjęć pod spodem, jednak naprawdę nie mogłam się zdecydować…
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-11-23
Czas przygotowania
15M
Czas gotowania
30M
Całkowity czas
45M
Średnia ocena
5
na podstawie 5 ocen
Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciastka i ciasteczka Dietetyczne Jadalne prezenty Najlepsze na Święta Przepisy
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Kotleciki z tofu
Następny wpis
Poradnik prezentowy na Święta
Świąteczne pierniczki (+ FILM)
Te pierniczki to must have Świąt ;) Ciasto pochodz [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez jajek
Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe
Moim zdaniem placuszki są idealnym śniadaniem i my [...] Czytaj dalej +
Chodziło mi to po głowie od dłuższeg [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/11/bezglutenowe-pierniczki-bez-jajek