ßßß Cookit - przepis na Burgery z ciecierzycy (bez mąki)

Burgery z ciecierzycy (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne burgery z ciecierzycy. Dzięki dodaniu marchewki możemy pominąć mąkę i dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też bezglutenowe. Podaje je z guacamole z sosem pomidorowym domowej roboty – pycha! Przygotowanie to jakieś 20 minut (łącznie z pieczeniem). Polecam wszystkim zapracowanym smakoszom ;)
Czas przygotowania: 15min | Czas pieczenia: 20 min | Poziom: Średni
Składniki (6 niewielkich burgerów):
1 puszka ciecierzycy,
1 średnia marchewka,
1 szalotka (bądź mała cebulka),
1 ząbek czosnku,
kilka listków bazylii,
1/2 szklanki startego parmezanu (bądź innego twardego sera żółtego),
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać pod strumieniem wody i przesypać do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków/widelca/łyżki cedzakowej (mój wybór;)) rozgnieść cieciorkę na mniejsze kawałki, jednakże masa nie ma być gładka, wszelkie grudki są pożądane. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii posiekać bądź drobno porwać – wszystkie warzywa i starty parmezan wrzucić do miski z ciecierzycą, dodać sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać, lekko ugniatając. Formować małe kotleciki (najłatwiej to zrobić przy pomocy wilgotnych dłoni) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka posmarować burgery odrobiną oleju rzepakowego. Włożyć do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15-20 min (należy kontrolować stopień zarumienienia).
Ja do podania wykorzystałam guacamole (na przykład z tego przepisu) oraz sosem pomidorowym przygotowanym z przecieru pomidorowego, suszonych przypraw (bazylia, oregano), soli, pieprzu i malutkiej łyżeczki miodu – wszystko zagotowane do wrzenia i zdjęte z ognia. A do tego pełnoziarniste pieczywo i rukola. Na jedną kromkę chleba kładę łyżkę guacamole, burgera, łyżkę sosu pomidorowego, rukole, jeszcze odrobinkę guacamole i kolejną kromkę. Polecam, jest naprawdę przepyszne :)
Bezglutenowe Burgery i kotlety najlepsze Przepisy Wegetariańskie obiady
Tagi
burger
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Babeczki dyniowe bez mąki
Następny wpis
KONKURS - wygraj książkę kucharską
Wegetariańskie burgery bez jajek
Burger jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Skład [...] Czytaj dalej +
Hummus – pasta z ciecierzycy
Hummus jest zdecydowanie moją ulubioną przekąską. [...] Czytaj dalej +
Pieczone pierogi ruskie
Pyszna wariacja dla tradycyjnych pierogów. Szybsza [...] Czytaj dalej +
Babeczki dyniowe bez mąki
Sezon dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/09/burgery-z-ciecierzycy-bez-maki