Wykonanie
Bardzo proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne burgery z
ciecierzycy. Dzięki dodaniu
marchewki możemy pominąć
mąkę i dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też bezglutenowe. Podaje je z guacamole z
sosem pomidorowym domowej roboty – pycha! Przygotowanie to jakieś 20 minut (łącznie z pieczeniem). Polecam wszystkim zapracowanym smakoszom ;)Czas przygotowania: 15min | Czas pieczenia: 20 min | Poziom: ŚredniSkładniki (6 niewielkich burgerów):1 puszka
ciecierzycy,1 średnia
marchewka,1
szalotka (bądź mała
cebulka),1 ząbek
czosnku,kilka listków
bazylii,1/2 szklanki startego
parmezanu (bądź innego
twardego sera żółtego),
sól i
pieprz do smaku,1 łyżka
oleju rzepakowego.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać pod strumieniem
wody i przesypać do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków/widelca/łyżki cedzakowej (mój wybór;)) rozgnieść
cieciorkę na mniejsze kawałki, jednakże masa nie ma być gładka, wszelkie grudki są pożądane.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,
cebulkę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę, listki
bazylii posiekać bądź drobno porwać – wszystkie warzywa i starty
parmezan wrzucić do miski z
ciecierzycą, dodać
sól,
pieprz i wszystko dobrze wymieszać, lekko ugniatając. Formować małe kotleciki (najłatwiej to zrobić przy pomocy wilgotnych dłoni) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka posmarować burgery odrobiną
oleju rzepakowego. Włożyć do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15-20 min (należy kontrolować stopień zarumienienia).Ja do podania wykorzystałam guacamole (na przykład z tego przepisu) oraz
sosem pomidorowym przygotowanym z
przecieru pomidorowego, suszonych przypraw (
bazylia,
oregano),
soli,
pieprzu i malutkiej łyżeczki
miodu – wszystko zagotowane do wrzenia i zdjęte z ognia. A do tego
pełnoziarniste pieczywo i
rukola. Na jedną kromkę
chleba kładę łyżkę guacamole, burgera, łyżkę
sosu pomidorowego,
rukole, jeszcze odrobinkę guacamole i kolejną kromkę. Polecam, jest naprawdę przepyszne :)
Bezglutenowe Burgery i kotlety najlepsze Przepisy Wegetariańskie obiadyTagiburgerAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBabeczki
dyniowe bez
mąkiNastępny wpisKONKURS - wygraj książkę kucharskąWegetariańskie burgery bez
jajekBurger jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Skład [...] Czytaj dalej +Hummus – pasta z
ciecierzycyHummus jest zdecydowanie moją ulubioną przekąską. [...] Czytaj dalej +Pieczone pierogi ruskiePyszna wariacja dla tradycyjnych pierogów. Szybsza [...] Czytaj dalej +Babeczki
dyniowe bez
mąkiSezon
dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +