Wykonanie
Sernik... Uwielbiam pod każdą postacią. I ten klasyczny, i wiedeński, i z rosą, i na zimno... W tradycyjnych przepisach nieodłącznym składnikiem jest
cukier, a, jak już wspominałam, staramy się ostatnio go unikać. Moja mama wyszperała gdzieś przepis na sernik z
miodem. Brzmi nieprawdopodobnie? To prawda :) Ale efekt jest zaskakująco dobry :)
Składniki:2,5 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki
kakao40 dag
masła6
jajekszczypta
soli2 szczypty
imbiru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
miodu1 kg
białego sera na sernik (zmielonego)10 dag
rodzynekSposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z
kakao,
imbirem i
proszkiem do pieczenia. Dodaj 20 dag schłodzonego
masła i 1
jajko. Posiekaj, a następnie zagnieć półkruche ciasto. Z ciasta zrób kulę i schłódź w lodówce.20 dag miękkiego
masła utrzyj z
miodem i 5
żółtkami. Przypraw szczyptą
imbiru i
soli. Dodaj
zmielony ser i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj namoczone
rodzynki i 5 ubitych na sztywną pianę
białek. Masę
serową delikatnie wymieszaj.Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Pierwszą część skrusz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na pokruszone ciasto wylej masę
serową, a wierzch posyp pokruszoną resztą ciasta. Piecz w temp. 200 st. przez 1 godzinę.