ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

nazwa

Wykonanie

Lubicie obiady, które same się robią? Bo ja bardzo.
I teraz był taki czas. Leniwy długi weekend, bez pośpiechu...
Kaczka wcześniej moczona w solance, nie potrzebowała żadnych dodatkowych zabiegów. Zapakowana do brytfanny dochodziła powoli, roznosząc po całym mieszkaniu smakowity aromat. Zdecydowanie lubimy takie pieczyste:-)
Składniki:
1 kaczka ok. 2kg,
2, 3 jabłka,
majeranek,
sól, pieprz,
1 łyżka róży w cukrze,
solanka:
3 litry wody,
6 łyżek soli.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować solankę Rozpuścić sól w wodzie i włożyć do niej tuszkę kaczki. Moczyć minimum całą noc. Następnego dnia wyjąć kaczkę z solanki, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć całą tuszkę majerankiem i pieprzem. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dodać różę, majeranek i ewentualnie sól. Można dodatkowo natrzeć środek ptaka solą. Wypełnić środek przyprawionym owocowym farszem. Nastawić piekarnik na 220 stop. C, włożyć kaczkę do brytfanny, przykryć i zapiekać przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160-170 stop. C i piec przez 2,5 h, aż będzie miękka. Można pod koniec wrzucić na dno naczynia pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę) – wówczas odchodzi nam przygotowanie dodatków do mięsa.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/05/kaczka-pieczona.html