Dzisiaj przepis na pieczoną kaczkę faszerowanąjabłkami z majerankiem. Kaczkę którą robiłam dostałam od teściów, więc kaczka ta sama w sobie była znacznie smaczniejsza niż te sklepowe.Składniki:kaczkajabłka½ cytrynymajeraneksólpieprzWykonanie:Kaczkę umyć i osuszyć, odciąć szyję i kuper. Następnie natrzeć ją na zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem.Jabłka i cytrynę dokładnie umyć. Jabłka pokroić w ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w ósemki.Kaczkę nafaszerować jabłkami i cytryną a następnie naciągnąć skórę i ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami.Kaczkę przełożyć do formy wysmarowanej smalcem. Piec w temperaturze 180 o C w sumie przez 2 godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia żeby skóra kaczki była chrupiąca. Na ostatnią godzinę pieczenia można do kaczki dołożyć posolone pokrojone na grube plastry ziemniaki.