Wykonanie
Zawsze marzyłam, żeby zrobić taką
kaczkę, ale zawsze brakowało mi odwagi .. Dziś nadszedł ten dzień :)
Składniki:- 1
kaczka (u mnie trochę ponad 2 kg)- 5
jabłek- 1 łyżka oliwy/oleju- 1/2 opakowania
majeranku-
sól-
pieprz- sok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:1.
Kaczkę rozmrażam (najlepiej przez noc w lodowce). Osuszam i lekko masuję, tak aby tłuszcz oddzielił się od
mięśni (łatwiej się wtedy wytopi).2. Skrapiam wewnątrz
sokiem z cytryny i nacieram mieszanka
soli,
pieprzu i
polowy majeranku - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Owijam w folie i wstawiam na kilka godzin do lodówki.3. Na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia
jabłka myję i kroję na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki i lekko oprószyć je pozostałym
majerankiem.4. Farszem
jabłkowo-
majerankowym nadziewam
kaczkę. Lekko nakłuwam
mięso.5.
Kaczkę umieszczam w rękawie. Piekę w temperaturze 180 stopni, licząc godzinę na kilogram wagi plus około 20 min bez rękawa - polewając sosem.6. Aby sprawdzić, czy
kaczka jest gotowa, sprawdzam nożem najgrubszą część udka – jeśli sok jest klarowny,
kaczka jest gotowa, jeśli jest jest różowy – jeszcze nie.7. Gotową
kaczkę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.PYCHA!