Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim
między innymi kilka pudełek różnych rodzajów
ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne
ryżowe kulki z dodatkiem
zielonych szparagów i
selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim
ryż risotto Uncle Bens. Zjedliśmy je z
zielonymi szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z
zieloną sałatą. Bardzo polecam!
Składniki 8 sztuk, 2 porcje80 g
ryżu risotto Uncle Bens
oliwa z oliwek1/2
cebuli1-2 ząbki
czosnku60 ml
białego winaok 300 ml gorącego
bulionu (nie trzeba zużyć całego)50 g (1 łodyga)
selera naciowego3
zielone szparagipęczek
szczypiorkuok 15 g startego
parmezanu1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowejpieprz1
jajobułka tartaolej roślinny do smażeniaprzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić, resztę pokroić w plasterki lub półplasterki.
Seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, chwilę podsmażać aż lekko zmięknie.Dodać posiekany
czosnek i
ryż, smażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty aż ziarenka staną się przezroczyste . Wlać
wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać
ryż aby nie przywarł do dna patelni. W międzyczasie garnek z
bulionem postawić na małym ogniu, aby
bulion cały czas był gorący . Kiedy
wino odparuje dolać do
ryżu porcję gorącego
bulionu i cały czas mieszając czekać aż
ryż wchłonie płyn. I tak dodawać po łyżce, do momentu aż
ryż będzie prawie miękki. Do prawie miękkiego
ryżu dodać pokrojone
szparagi i
seler naciowy. Dokończyć gotowanie
ryżu dodając kolejną porcję
bulionu. Gotujemy tak długo aż
ryż będzie dobrze ugotowany a warzywa zmiękną. Wszystko zajęło mi mniej więcej 20 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojony
szczypiorek i starty
parmezan, 1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowej, dobrze wymieszać, przyprawić
pieprzem odstawić aby
ryż całkiem wystygł.Z zimnego
ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym
jajku a następnie obtoczyć w
tartej bułce.W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać
olej. Gdy
olej jest gorący, włożyć do niego kilka kulek i smażyć przewracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierowym ręczniku kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie kulki. Podawać
zieloną sałatą lub z
zielonymi szparagami. Smacznego!